26 Aralık 2012 Çarşamba

ELMALI TOP PARE TATLISI

Çok lezzetli bir tatlı daha...


Malzemeler
Hamuru için

2 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
Yarım su bardağı yağ
1 paket eritilmiş margarin
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (Kulak memesi kıvamında)

İç Malzemesi için

4 elma
Yarım su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay barağı ceviz

Şerbeti için

2su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
1/4 limon
(Kaynadıktan 2 dakika sonra ocağı kapatıyoruz.)

İç malzemesini elmalı pasta içi gibi kavuruyoruz. Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içine malzememizden koyuyoruz. Yağladığımız fırın tepsisine koyup 170 dereceli fırında pişiriyoruz. Sıcak kurabiyelerimize soğuyan şerbetimizi döküyoruz.1 dakika şerbetin içinde beklettiğimiz kurabiyelirimizi hindistan cevizine bulayıp servise hazırlıyoruz. Afiyet olsu

İRMİKLİ BAKLAVA



Malzemeler

Baklava yufkası
1 su bardağı irmik
1 su bardağı sıvı yağ
2 paket kabartma tozu
3 yumurta (1'inin sarısı üstüne sürülecek)

Şerbeti

3,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su

Tüm malzemeleri karıştırıp harç hazırlıyoruz. Yağladığımız tepsiye 2 tane baklava yufkası koyup harcımızdan 1 kepçe döküyoruz ve yumurta fırçası yardımıyla sürüyoruz. Aynı işlemi harç bitene kadar tekrarlıyoruz. En üste yine 2 kat yufka seriyoruz ve yumurta sarısını sürüyoruz. İstediğimiz şekilde dilimleyip 180 dereceli fırına veriyoruz. Bir yandan da şerbetimizi kaynatıyoruz. 5 dakika kaynatıp ılımaya bıraktığımız şerbetimizi ılık baklavamıza döküyoruz... Afiyet olsun...

22 Aralık 2012 Cumartesi

KAHVALTI KEYFİ

Füsun ablam, Emine yengem ve teyzem için hazırladığım kahvaltı sofrası. Kısa zamanda tekrar görüşmek dileğiyle Arzu ablam ve Ahsenciğim olmadan pek tadı çıkmıyor ama...
Menümüzdekiler;
Kahvaltılıklar
Katmer
Poğaça
Sandviç ekmeği
Pizza topları
Elmalı Top Pare
İrmikli Baklava
Donut

16 Aralık 2012 Pazar

ŞEKER KURABİYELER

 
Bu şeker kurabiyelerden daha önce füsun ablamla yeğenimin doğumu için yapmıştık, bu sefer annem ve ablamla birlikte ablamın yeni öğrencilerine okulun ilk günü dağıtması için yaptık. Paylaşmak bugüne kısmet oldu. Kurabiyelerin ve şeker hamurunun tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
 

ÇİKOLATALI UN KURABİYESİ



 
Malzemeler:
 
1 paket oda sıcaklığında margarin
2 yumurta sarısı
Yarım su bardağı nişasta
1 su bardağı pudra şekeri
Aldığı kadar un (kulak memesi kıvamında)
25 gr kakao
 
Süslemek için
2 paket beyaz çikolata
2 paket bitter veya sütlü çikolata
Hindistan cevizi
Fındık, fıstık veya badem
 
Kurabiye malzemelerini kakao hariç katıp yoğuruyoruz. Hamuru iki eşit parçaya bölüp yarısına kakao ekliyoruz. Hamurlarımızdan parçalar açıp uzun uzun yuvarlıyoruz. İstediğimiz uzunlukta kesip yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında 25-30 dakika pişiriyoruz.
Çikolataları eritiyoruz. (Ben mikrodalgada erittim ama benmari usulü eritemek isteyenler altının tutmaması için 1 tatlı kaşığı süt ekleyebilirler.) Kakaolu kurabiyeleri beyaz, beyaz kurabiyeleri kakaolu çikolataya batırıp hindistan cevizine veya fındık tozuna batırıyoruz.


TANDIR BÖREĞİ


Bu sefer tandır böreğini Füsun Ablamın tarifinden yapmak istedim. Ben kıymalı yaptım. Onunki kadar lezzetli olmasa da evdekiler beğendi. Füsun Ablam resimlerle yapılışını göstermiş buradan ulaşabilirsiniz. Ellerine sağlık ablacığım.

NİŞASTALI UN KURABİYESİ


Malzemeler
250 gr tereyağ
1 su bardağı pudra şekeri
2,5 su bardağı un (yaklaşık)
Yarım paket kabartma tozu

Tereyağ ve pudra şekerini karıştırıyoruz (yağın rengi değişene kadar). Nişastayı ekliyoruz biraz daha yoğurduktan sonra kabartma tozu ve unu azar azar ekliyoruz. Hamurumuz çok katı olmayacak. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz üzerine çatalla iz çıkarıyoruz. Önceden ısıtılmış 150 dereceli fırında pişiriyoruz çıkınca üzerine pudra şekeri eliyoruz.

PASTANE POĞAÇASI


Malzemeler:
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kuru maya
2 yumurta (1'inin sarısı üstüne)
8 bardak un

Un hariç bütün malzemeyi karıştırıyoruz. Unu bardak bardak ekliyoruz. Son bardağı koyduğumuzda da hamur elimize biraz yapışıyor. 10 dakika kadar yoğuruyoruz, hamur elimizi yavaş yavaş bırakıyor  (hamurumuz çok katı olmayacak). 1 saat mayalandırıyoruz hamurumuzu. ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ortasına bastırıyoruz, iç malzemesini koyup katlıyoruz, katladığımız yere de hafif bastırıyoruz. Yumurtaları sürüyoruz yarım saat tepside mayalandırıyoruz ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

9 Aralık 2012 Pazar

FIRINDA MANTAR



Malzemeler:
1 kg mantar
1 parça tavuk göğsü
1 soğan
2 kırmızı biber
1-2 yeşil biber
Tuz, karabiber


Öncelikle tavuk göğsünü haşlıyoruz. Soğanları yemeklik doğrayıp soteliyoruz. Kırmızı ve yeşil biberi ekliyoruz. Biraz salça ile kavuruyoruz ardından istediğimiz büyüklükte doğradığımız mantarları da ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz. Mantarlarımız kavrulunca tuz, karabiber ekliyoruz. Küp küp doğradığımız tavuk göğsünü de ekleyip fırın kabına alıyoruz. Üzerini rendelenmiş kaşar ile kaplayıp fırına veriyoruz. Kaşar eriyip kızarınca fırından alıyoruz. Sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun..

ÜZÜM REÇELİ VE ACI SOS



ÜZÜM REÇELİ

3 kilo İzmir üzümü
2,5 kilo şeker
Limon tuzu

Üzümleri temizleyip yıkıyoruz. Şekeri ilave ediyoruz. Şekerle bir saat bekletip ocağa koyuyoruz. Suyunu çekene kadar kaynatıyoruz. İnmeye yakın bir parça limon tuzu ve bir fiske tuz atıyoruz.

ACI SOS

5 kilo domates
3 kilo kırmızı biber
1 kilo yeşil biber
1 kilo cin biberi
4-5 baş sarımsak
1 su bardağı zeytinyağ
Tuz

Malzemelerin hepsini robottan çekip tencereye alıyoruz. Suyunu çekene kadar kaynatıyoruz. İnmeye yakın zeytinyağı ve tuz ekliyoruz. Sıcakken kavanozlara koyup ters çeviriyoruz. İstenirse soğutulup dondurucuda da saklanabilir.


 

HİNGEL

Kayseri mantısından sonra etli ve patetesli hingel( Çerkez Mantısı)